web stats
Přihlásit se Registrovat
Přihlaste se k vašemu účtu
Pokud účet nemáte, pak se zaregistrujte

WorldSBK Most 2024 - reportáž z rekordních závodů

  • Kategorie: Silniční závody
  • 24.07.2024
  • Aktualizováno: 25.08.2024

Kapitoly článku

O víkendu 19-21.7.2024 jsme si mohli naplno užít největší motocyklový podnik na našem území a to Mistrovství světa Superbiků na Autodromu v Mostě. Počasí bylo nádherné, slunečné s vysokými teplotami a bylo tedy jasné, že takto extrémní podmínky na trati, v depu i na celém okruhu budou trápit všechny, ale hlavně závodníky a mechaniky. Jezdci se chladili ledem, větráky či naložením ve studeném bazénku, lidé spíše pivem a studenými nápoji. Návštěvnost byla veliká a celkem víc než 58 tisíc diváků tak překonalo rekord z minulého roku. Tréninky, závody a bohatý program jako kaskadér, přelet stíhačky AERO Vodochody, Paddock Show, Victory Lane nebo možnost projet se po skončení závodů na své motorce po trati, to vše zaručovalo skvělou zábavu. Organizátoři zajistili i dostatek velkoplošných obrazovek, piva a jídla, stánků se suvenýry, live timening i program pro děti.

MOTUL FIM Superbike World Championship 2024 v Mostě, Česká republika

Už v pátek se jezdilo velmi rychle, ale zároveň se i hodně padalo, hlavně v SSP300 a SSP600 což si vyžádalo i několik červených vlajek. Z českých jezdců se vedlo nejlépe Ondřeji Vostatkovi (PTR Triumph), který ve třídě SSP 600 zajel pěkné 13. místo. Filip Feigl (Genius Racing) skončil 26.

2024 wsbkmost ps 0152024 wsbkmost ps 1422024 wsbkmost ps 165

V SBK opět kraloval velmi přesvědčivě Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), který si nedal za cíl nic menšího než vyhrát všechny tři závody za víkend. Kromě něj se dařilo i Jonathanu Reaovi a Álvaru Bautistovi (Aruba.it Racing – Ducati), kteří se v 2. tréninku zařadili za Topraka Razgatlioglu, čímž se  po dlouhé době sešli na prvních třech pozicích jako tzv. Titanic Trio. Vše nasvědčovalo tomu, že závody budou opravdu napínavé a boj bude veliký.

Na závodech jste mohli zahlédnout spoustu osobností českého motorsportu jako například Olivera Koniga, Filipa Řeháčeka, Marka Červeného, Ondřeje Ježka, Michala Šemberu, Karla Abrahama, Václava Svobodu, Josku Kubíčka a další. Na závody se ale přijel podívat například i jezdec Moto2 Diogo Moreira. Po dojetí závodů jste pak mohli slyšet komentování nejen klasické od Micheala Hilla, ale i české od komentátora Jiřího Šlégla.

V sobotu již brzy ráno na okruh proudily skupinky natěšených lidí a bylo jasné, že jich nebude málo. Bylo krásně, s mraky, ale hodně horko. 

WorldSBK Superpole se neslo na vlně dominance Topraka Razgatlioglu, který opět překonal rekord a to až o 0,7 vteřiny na neuvěřitelný čas 1:30:064. Bohužel již méně se dařilo Jonathanu Reaovi a Michaelu Van der Markovi (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), kteří spadli. Na prvním místě byl tedy Toprak Razgatlioglu, druhý Andrea Iannone (Team GoEleven) a třetí Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK). Álvaro Bautista dostal penalizaci mínus tři místa na nedělním gridu pro blokaci Danila Petrucci (Barni Spark Racing Team) pomalou jízdou.

2024 wsbkmost ps 2372024 wsbkmost ps 2452024 wsbkmost ps 332

Na startu před závodem SSP300 jste mohli potkat Petra Svobodu, který pro zranění nohy přenechal motorku nováčkovi Carteru Thompsonovi (Fusport-RT Motorsport by SKM-Kawasaki) a popřál štěstí nejen jemu ale i našemu jezdci Filipovi Novotnému (Accolade Smrz Racing BGR). Samotný závod pak začal technickým problémem Jeffreyho Buise, který po zahřívacím kole zajel do boxů zřejmě pro problém s řazením a startoval tak z pit lane. Matteo Vannucci měl také technický problém a propadl se dozadu. Po velkých a napínavých soubojích vyhrál Loris Veneman (MTM Kawasaki), druhý byl Marc Garcia na motocyklu KOVE a na třetím místě s velkým překvapením při své premiérovém závodě v mistrovství světa stanul Carter Thompson. Naši jezdci projeli cílem na 22. místě Filip Novotný a na 28. místě Daniel Tureček (Rohac & Fejta Motoracing Team).

Poté jste si mohli zajít na pit walk, který byl letos časově dost dlouhý na to, abyste se mohli setkat se všemi svými oblíbenými jezdci, vyfotit se, nahlédnout přímo do boxů a nasbírat podpisy či plakáty. Den pak zpestřil i kaskadér, který na motorce předváděl skvělé triky. Úvodem před startem závodu SBK zazněla česká hymna v podání českého swingového zpěváka Jana Smigmatora.

Po startu SBK závodu se hned v první zatáčce setkali Danilo Petrucci s Álvarem Bautistou, kterému odlétlo křidélko a v druhé zatáčce zase Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) s Lowesem, který pak musel zajet do boxů, stejně jako Iker Lecuona. Jeho týmový kolega Xavi Vierge dostal long lap za zkrácení tratě. A jak se čekalo obrovská dominance Topraka pokračovala, když si dojel pro první místo s velkým náskokem 6 s a potvrdil tak své 8. vítězství v řadě. Na pódiu ho pak doplnili Danilo Petrucci a Andrea Iannone ze soukromých týmů, což tak často nevídáme. Po závodě se Toprak vylepšil knírkem a užíval si své vítězství.

2024 wsbkmost ps 3802024 wsbkmost ps 386

V závodě SSP Jorge Navarro havaroval již v zaváděcím kole, zajel do boxů a startoval tak z pit lane, pak ale hodně zabojoval a dostal se i na body. Bohužel nakonec přišla chyba a výjezd mimo trať, když skončil až 18. Náš Ondřej Vostatek konečně vybojoval první body když dojel 13. Filip Feigl pak projel cílem na místě 21. V českém týmu WRP Wepol, kromě standardních jezdců na Triumphu, jel na divokou kartu i Steven Odendaal, který ale na rozdíl od svých kolegů jel na motocyklu Yamaha. Předvedl vynikající výkon když do cíle dojel na 14. místě přesto, že startoval z posledního místa a navíc měl trest long lap.

Jako zajímavost bychom také uvedli, že při stupních vítězů nebyli vedle jezdců klasické hostesky, ale mohli jsme vidět jednu hostesku a jednoho "hostesáka", tedy mužskou hostesku.. Je to poprvé, co jsme si toho všimli a myslíme, že se to tam nehodí. Vhodné by to mohlo být spíše pro závod žen, tedy WorldWCR.

Neděle začala velmi horkým slunečním ránem, davy lidí v radostné náladě se hrnuly na okruh a všichni se těšili na dechberoucí napínavé závody. Po krátkých warm upech všech tříd a shlédnutí kaskadéra vše začalo. Předpovídalo se opět vítězství Topraka Razgatlioglu, i když všichni se hodně zlepšovali a nebylo vůbec jisté jak vše dopadne. 

2024 wsbkmost n 0022024 wsbkmost n 0282024 wsbkmost n 080

WorldSBK sprintový závod odstartoval a hned během prvních pár kol došlo bohužel k hrozivě vypadajícímu pádu Sama Lowese. V první zatáčce na brzdy jej vystřelila motorka velmi vysoko a pád na hlavu a rameno byl velmi tvrdý. Spolu se Scottem Reddingem, který se chtěl zřejmě vyhnout kolizi skončili v kačírku. Sam Lowes byl odnesen na nosítkách do medical centra a všichni doufali, že bude vše v pořádku. Nakonec to však odnesl zlomenou klíční kostí a dále tak již nemohl pokračovat. Toprak Razgatlioglu byl nejdříve první, ale hned v druhém kole jej předjel Nicolo Bulega a pak i Álvaro Bautista. Toprak však zabral, zajel i rekord nejrychlejší kolo závodu 1:31:180 a dostal se zpět na první místo, na kterém i dojel do cíle. Álvaro Bautista zřejmě neudržel nervy na uzdě nebo přejel brzdný bod a v první šikaně najel do Bullegy, kdy při snaze vybrat zatáčku v kačírku motorku položil. Bullega projel kačírek rovně, pokračoval v závodě a nakonec udržel druhé místo, třetí přijel do cíle Alex Lowes.

Po krátkém oddechnutí jste mohli opět zamířit na pitwalk, kde jste se mohli potkat i s prezidentem Petrem Pavlem, který přijel na autodrom v Mostě na motorce. Nejprve zamířil do boxů továrny BMW, kde si popovídal a vyfotil se s Toprakem Razgatlioglu a Michaelem Van der Markem i s jeho českým mechanikem pro pneumatiky Ondrou Kocourkem. Pak měl nabitý program, když si udělal projížďku autem po obslužné silnici kolem okruhu, sledoval závod SBK, zamával šachovnicovou vlajkou v cíli a předal hlavní ceny. Pak odjel na své motorce věnovat se dalším povinnostem.

2024 wsbkmost n 0832024 wsbkmost n 110

Další krásné a napínavé souboje jsme pak viděli i v závodě SSP300, kde nakonec cílem projel první Inigo Iglesias před Lorisem Venemanem a to jen o tisícinu vteřiny. Inigo Iglesias byl ale nakonec penalizován a dvojnásobným vítězem se tak stal Loris Veneman. Náš jezdec Filip Novotný dojen na 17. místě a Daniel Tureček závod nedokončil.

Před závodem SBK jsme si užívali úžasnou atmosféru. Za boxy jste mohli potkali průvod fun clubu Topraka Razgatliogla s vlajkami, kteří zpěvem dávali hlasitě najevo svou podporu. Toprak Razgatlioglu vyšel ven a pozdravil je a všem vřele a radostně poděkoval. Extrémní teploty vzduchu i tratě potvrzovali, že výběr pneumatik a schopnosti jezdců je šetřit budou pro tento závod klíčové. Následoval i přelet stíhačky AERO Vodochody.

Závod SBK odstartoval a všichni se zatajeným dechem sledovali první zatáčku a šikanu, která je na tomto okruhu v takovém chumlu jezdců nejnáročnější. Což se hned potvrdilo, když Álvaro Bautista v ní skončil na zemi, zřejmě po kontaktu s Danilem Petruccim a závod pro něj tak skončil. Nicolo Bulegovi se start povedl nejlépe, jel chvíli první, avšak Toprak Razgatlioglu to tak nenechal a brzy se před něj dostal. Třetí jel Michael Van der Mark, Alex Lowes dostal dvojité dlouhé kolo za předčasný start a propadl se dozadu. Zvítězil tedy Toprak Razgatlioglu, kterému se podařilo to co si předsevzal a získal tak třetí tripl v řadě, když zvítězil ve všech závodech v Misanu, v Donington Parku a nyní i v Mostě. Tímto má na svém kontě celkově 10 vítězství v řadě, čímž atakuje rekord, který je prozatím 12 vítězství. Slavit může i své celkové 50. vítězství v šampionátu WorldSBK. V mávacím kole po vítězném závodě Toprak zastavil ve druhé zatáčce, kde na něj čekalo překvapení, a to stoleček s tureckou hrou připomínající šachy, kde si zahrál vítěznou partii.

Létající bílý deštník nad tratí potrápil ochranku prezidenta i traťové komisaře, ale nakonec skončil za poslední zatáčkou vedle tratě v travnaté části u svodidel a nikoho naštěstí neohrozil.

2024 wsbkmost n 1592024 wsbkmost n 1762024 wsbkmost n 210

Před startem závodu SSP jste mohli vidět i Filipa Salače, který přišel podpořit české jezdce především Filipa Feigla. Závod byl hodně napínaví a už první zatáčka se neobešla bez kolizí. Hned po startu udělal Bahattin Sofuoglu po setkání s Lucasem Mahiasem s motorkou kotrmelec a závod tak pro ně předčasně skončil. Našemu jezdci Ondřeji Vostatkovi se závod povedl, když získal další body za 12. místo. Filip Feigl přijel do cíle na 20. místě. Vítězem se stal Adrian Huertas (Aruba.it Racing WorldSSP Team), který hned jak to bylo možné vylil na sebe vodu z velké nádoby, na druhém místě skončil Stefano Manzi (Pata Yamaha Ten Kate Racing), který prohlásil anglicko-česky, že by si dal pivo, a na třetím místě pak Yari Montella (Barni Spark Racing Team).

Závěrem děkujeme pořadatelům a všem co se podílejí na tomto skvělém úspěchu Autodromu v Mostě, když další rekordní návštěvnost potvrzuje bezvadnou organizaci a úspěch u domácích i zahraničních fanoušků. Závody, úžasná nálada a atmosféra, skvělí lidé a dobré zázemí, to vše dělá z této akce jednu z nejlepších nejen u nás, ale i ve světě.  

Kompletní výsledky všech závodů v Mostě naleznete na dalších stranách tohoto článku.

2024 wsbkmost n 2182024 wsbkmost n 270

Článek byl naposledy upraven: 25.08.2024

Nejnovější komentáře

Jaroslav Knop napsal komentář k Olomouc
Dobrý den , prosím , zda někomu neříká něco jméno Ferdinand Vodička z Přerova a Alois Nečas z Olomou...
kawas napsal komentář k Morašice
Víme, ale přesto děkujeme.. 👍
Havran napsal komentář k Morašice
Náhodou jsem narazil, nevím, jestli víte...Text k odkazu...
Zdravím. Ano, Karel Pomikálek z Liberce na Jawě 250 - nahlížím do programu závodu v roce 1956. Pokud...