web stats
Přihlásit se Registrovat
Přihlaste se k vašemu účtu
Pokud účet nemáte, pak se zaregistrujte

WorldSBK Most 2021 - Premiéra v Mostě

Kapitoly článku

O tomto víkendu, tedy 7-8.8.2021, jsme si u nás po dlouhé době mohli užít světové motocyklové závody naživo a to Mistrovství světa Superbiků poprvé na autodromu v Mostě. Počasí vyšlo velmi dobře a už při příjezdu po zaparkování bylo vidět nadšení v tvářích všech přicházejících. Také hodně znějící němčina a německé značky na autech i motocyklech naznačovaly, že účast určitě nebude malá.

Lidé se bavili, smáli se a užívali si, občerstvení bylo připraveno, kdy z různorodé nabídky si určitě každý vybral. Místa pro sledování bylo hodně i když většina se samozřejmě uvelebila v pověstné šikaně po startu, kde byla taky velkoplošná obrazovka. Po trénincích se už všichni nedočkavě těšili na první závody.

Po Yamaha Cupu, ve kterém s velkým náskokem zvítězil slovenský závodník Maxim Repák, jsme nadšeně a snad i se zatajeným dechem sledovali WorldSSP300, kde startoval i náš jezdec Oliver König a neuvěřitelně se celý závod rval o stupně vítězů. Já osobně jsem každý průjezd první šikanou nemohla ani dýchat, jak bylo vidět, že hodně jezdců mělo plné ruce práce, aby jí bezpečně a hlavně maximálně rychle projeli. Závod nakonec s velkým náskokem vyhrál Victor Steeman a na skvělém druhém místě, resp. později třetím místě (kvůli pozávodní penalizaci za porušení limitů tratě v posledním kole) se umístil Oliver König, který tak splnil velké přání stát na bedně nejen sobě, ale i všem svým fanouškům. Stal se tak prvním českým jezdcem, který v této třídě stanul na stupni vítězů. Petr Svoboda dojel 16., Filip Feigl 32. a Matyáš Červenka závod nedokončil.

Následoval závod WorldSBK, ve kterém jsme netrpělivě čekali, jak se s první šikanou a celým okruhem jezdci vypořádají. Také jsme moc fandili českému závodníkovi Karlu Hanikovi. Start i průjezd první zatáčkou dopadl dobře a vypadalo to, že si jezdci nadšeně užívají boj o přední místa. Bohužel Karel Hanika ve 3. kole v první zatáčce spadl a pokračovat již nemohl. Smůlu měl i lídr šampionátu Jonathan Rea, který z prvních pozic po půlce závodu havaroval, motorku ale zvedl a pokračoval, avšak smůla se ho držela dál a nakonec po druhém pádu skončil. Závod sice odvodil Scott Redding, ale nakonec ho v posledním kole trochu tvrději předjel Toprak Razgatlioglu a vyhrál. Redding to nesl trochu těžce, ale v neděli se pak osvětlilo proč... Na třetím místě skončil Locatelli. Alessandro Delbianco jedoucí v českém týmu MIE Racing Honda Team havaroval a závod nedokončil.

Dále následoval závod WorldSSP, kde jsme fandili Ondřeji Vostatkovi a Jiřímu Mrkývkovi. Závod po velkých bojích vyhrál Steven Odendaal, i když si průjezd cílem nezažil, jelikož byl závod ukončen červenou vlajkou pro nevhodné podmínky na trati. Ondřej Vostatek dokončil na 20. místě, zatímco Jiří Mrkývka na místě 30.

Závodní sobotu pak ukončil druhý závod Yamaha Cupu, ve kterém jsme viděli hodně soubojů i hodně pádů těchto mladých a ambiciozních jezdců, naštěstí však bez zranění. V závodě opět zvítězil Maxim Repák, který si tím v Mostě zajistil první double. Skvěle jsme si tedy užili jak tréninky, závody a volný program, jako vystoupení kaskadéra na motorce a průjezd policejních motorek po trati, tak i rozzářené obličeje diváků a celou radostnou náladu všech na autodromu Most.

V neděli v závodě Superpole opět zvítězil Toprak Razgatlioglu, druhý byl Scott Redding a třetí Jonathan Rea, který dlouho soupeřil s Toprakem, ale nakonec udělal v první zatáčce chybu a musel jí projet rovně. Našemu Hanikovi se opět nedařilo, když ho po včerejším pádu tentokrát zklamala motorka, které odešla spojka.

Závod WorldSSP vyhrál Dominique Aegerter, na druhém místě byl Steven Odendaal a třetí skončil Manuel Gonzales. Ve třídě WorldSSP300 se náš Oliver König dostal až na první místo a chvíli tak vodil celý závod, později však začal trošku ztrácet a po kontaktu s dalším jezdcem nakonec dojel na krásném 6. místě.

V posledním závodě WorldSBK všichni očekávali velký souboj mezi Toprakem a Scottem Reddingem i kvůli vyjádření Reddinga, který řekl, že pojede stejně tvrdě jako Toprak a ten se tak má na co těšit. Nakonec však nedal Toprakovi žádnou šanci, celý závod odvodil a dojel si pro jasné vítězství. Toprak Razgatlioglu byl druhý a Rea s tvrdší směsí pneumatiky třetí. Hanikova smůla ovšem pokračovala, když hned po startu v první šikaně spadl Axel Bassani a Hanika tedy musel přes kačírek, což ho natolik zdrželo, že již neměl možnost bojovat o body. Redding pak na stupních vítězů udělal krásný akt, po kterém na mostecký autodrom určitě nadosmrti nezapomene, když požádal o ruku svou přítelkyni a tak i trochu osvětlil své velké emoce po sobotním závodě. Mimochodem jeho přítelkyně řekla ano.

Závodní víkend WorldSBK na autodromu Most jsme si tak maximálně užili, vše proběhlo skvěle a na profi úrovni, vybavení, program i organizace. Osobně si nejvíce pochvaluji organizaci a různorodou nabídku jídla a občerstvení, i když jiná značka piva by také bodla. Trochu by chtělo zapracovat na rychlosti traťáků a kvalitním internetovém spojení pro komentátory. Lepší nabídka moto oblečení by rovněž byla fajn. Vzhledem však k tomu, jak málo bylo času všechno zařídit a připravit, jsou tyto poznámky jen drobnostmi a můžeme pouze obdivovat, jak dobře to bylo vše zvládnuto.

Celému Autodromu Most a všem, kteří se na pořádání WorldSBK v Mostě podíleli patří veliké ale veliké díky za povedené závody a za to, že se budeme moci těšit na další čtyři roky těchto krásných závodů.

Průběžné celkové pořadí jezdců WorldSBK

Průběžné celkové pořadí jezdců WorldSSP

  • Zdroje

    TZ autodrom Most
    WorldSBK.com
    KRT WorldSBK
    yamaha-racing.com
    Aruba.it Racing - Ducati

Článek byl naposledy upraven: 15.03.2022

Nejnovější komentáře

Jaroslav Knop napsal komentář k Olomouc
Dobrý den , prosím , zda někomu neříká něco jméno Ferdinand Vodička z Přerova a Alois Nečas z Olomou...
kawas napsal komentář k Morašice
Víme, ale přesto děkujeme.. 👍
Havran napsal komentář k Morašice
Náhodou jsem narazil, nevím, jestli víte...Text k odkazu...
Zdravím. Ano, Karel Pomikálek z Liberce na Jawě 250 - nahlížím do programu závodu v roce 1956. Pokud...