web stats
Přihlásit se Registrovat
Přihlaste se k vašemu účtu
Pokud účet nemáte, pak se zaregistrujte

SUPERMOTO Moravský Krumlov 2024: Závody v centru města nadchly tisíce fanoušků

Moravský Krumlov již potřetí přivítal oblíbené městské závody SUPERMOTO. Ve střední Evropě unikátní soutěž supermotardů a čtyřkolek doplněná o řadu exhibičních a zážitkových jízd přilákala o horkém letním víkendu 10. – 11. srpna více než tři a půl tisíce diváků a své umění za řídítky a volanty předvedlo téměř šest desítek závodníků ze sedmi zemí.

Mezinárodní účast a adrenalinové souboje na trati

V kategorii S1 sváděli dechberoucí bitvu Erik Provazník, který je v Krumlově a předtím i v Hrušovanech již známou stálicí, a vycházející hvězda českého supermota Michal Prokeš. Z prvenství se nakonec radoval právě Erik, ale rozhodně to ze strany Michala nebylo darované vítězství. Třetí místo si v jihomoravském Monte Carlu poprvé vybojoval Petr Kučera.

Byla to bitva, Michal pro mě byl obrovským soupeřem. Jel mnohem lépe na silnici, já zase měl výhodu na terénním skoku. Ve třetí rozjížďce jsem se ale konečně rozhýbal a obhájil si, že před Míšu zatím ještě stále patřím a že mu to jen tak nedám. Účastnit se, a navíc ještě vyhrát v Krumlově je pro mě obrovská euforie a zážitek a doufám, že se závody pojedou i příští rok.“ shrnuje vydařený závodní víkend Erik Provazník, pravidelný účastník mistrovství světa i republiky v supermotu. „Trať byla opět skvěle připravená a musím pochválit i traťové komisaře, kteří byli naprosto profesionální.“ doplňuje Provazník.

O mezinárodní popularitě závodu svědčí i kategorie S2, kde si „bednu“ rozebrali zahraniční jezdci. Pořadí se během tří závodních rozjížděk neustále měnilo a do poslední chvíle nebylo díky atraktivním soubojům jasné, kdo se na stupně vítězů postaví. Nakonec třetí místo putuje do Rakouska do rukou Patricka Obermaiera, stříbrnou pozici získal Jaroslav Porucznik z Polska a zlato padlo opět do rakouských rukou, tentokrát Markuse Spitzera, který byl v Krumlově vloni druhý.

Prvenství ve čtyřkolkách si suverénním výkonem ve všech ostrých rozjížďkách zasloužil vloni třetí Normunds Cirulis z Lotyšska, přičemž jej na stupních vítězů doplnili dva Češi. Na druhý stupínek se postavil Miroslav Stupka a třetí místo obsadil Vít Krejča. Neuvěřitelné sportovní nasazení však
ve prokázal hrušovanský rodák Miroslav Sýkora a vítěz sobotního závodu. Sýkora ve druhém kole třetí rozjížďky na terénním skoku upadl a do restartovaného závodu nastoupil s narychlo opravenou čtyřkolkou, kdy její repas zvládl během pouhých deseti minut. Závod i přes tyto nemalé komplikace dokončil a za svůj výkon sklidil zasloužené ovace nadšených diváků.

Respekt si však zaslouží také pětadvacetiletá polská závodnice Adrienna Kot, která v sobotním volném tréninku při nehodě utrpěla zranění nohou a musela být vrtulníkem transportována do brněnské nemocnice. Ještě v sobotu večer se však vrátila zpět do paddocku, aby podpořila své týmové kolegy v nedělních ostrých rozjížďkách.

Exhibice závodních týmů i zážitkové spolujízdy pro návštěvníky

Již tradiční součástí závodů SUPERMOTO byly i letos exhibiční jízdy brněnského týmu Mičánek Motorsport – powered by Buggyra. Jirka Mičánek a Broněk Formánek do Krumlova přivezli rovnou dvě Lamborghini Huracán SuperTrofeo EVO2 a jako překvapení i nový Mercedes-AMG GT Black Series. „Závody v Krumlově jsou pro nás jedním z vrcholů sezony. Je to show, kterou děláme pro lidi. Mohou za námi přijít, prohlédnout si zblízka naše auta, nechat se svézt, vyfotit se nebo si jen popovídat. Řidičsky je pro nás krumlovská trať také velkou výzvou, protože historické centrum lemované balíky slámy je přece jen dost odlišné od klasických okruhů a střídá se tu hned několik druhů povrchů. A velké poděkování patří i bratrům Ševčíkovým za to, že tuhle akci každý rok připravují.“ hodnotí uplynulý víkend Jiří Mičánek ml., který si pro tento závod připravil i zcela novou helmu v modrozeleném designu se znakem Moravského Krumlova. „Chtěl jsem vzdát hold pořadatelům a zároveň i městu, které je přijalo a každý rok vytváří podmínky k tomu, aby se zde taková akce mohla konat. Výsledkem neuvěřitelné práce několika desítek lidí je podnik připomínající krásné časy motorsportu, kdy se v ulicích měst běžně závodilo.“ doplňuje Mičánek.

A má pravdu, vždyť i Krumlov má velmi bohatou historii závodění formulových monopostů a silničních i terénních motocyklů, která se datuje do období mezi 50. – 70. léty minulého století. Tehdy se zde konaly jednak mistrovské závody v motokrosu, zatímco na přírodním okruhu „Na Slatinách“ se pravidelně utkávaly silniční motocykly a automobilové speciály.“ popisuje historii krumlovských závodů Vašek Volf, tiskový mluvčí akce.

Možnost zažít okruh na vlastní kůži pak nabídly zážitkové spolujízdy českého projektu SIGMA Motor, který představil nově vyvinutý sporťák se silniční homologací SIGMA WR a lehoučké autocrossové buggyny s výkonem přes 500 koní z dílen znojemského týmu 3RCZ.com dokázaly, že i úzkými uličkami města se dá jet rychlostí více než 197 km/h. Za jejich volanty se posadili bratři Vaculíkovi, kteří předvedli neskutečnou show. "Atmosféru tohoto podniku mám moc rád. Je pro nás specifický už jen tím, že to není klasický závod. Zkrátka předvádíme drifty na asfaltu a užíváme si to naplno. Mechanici jsou rádi, že nemusí z našich závoďáků škrábat hlínu. A my jsme si mohli pořádně zajezdit před fanoušky, kterým jsme tu blíž než kde jinde," říká Vojtěch Vaculík.

Role safety carů připadla vozům Mercedes-AMG a Audi R8 V10 zapůjčené od partnerů závodu firem Hošek Motor a StopCars, staticky si pak mohli diváci prohlédnout i techniku John Deere společnosti Agroservis Višňové a SUV značky Toyota od firmy Auta z dílny samurajů.

Nadšený Tomáš Ševčík, hlavní organizátor akce, uzavírá: „Jedním slovem děkuju! Děkuju všem závodníkům i klukům kaskadérům ze SpecialBrothers za perfektní výkony na trati, děkuju celému SUPERMOTO týmu za to, že pro závody doslova žijí a každý rok s přípravou pomáhají, děkuju zastupitelům a obyvatelům Krumlova za jejich důvěru, pomoc a trpělivost během celého víkendu, a děkuju i partnerům a sponzorům, bez jejichž podpory bychom závody nemohli uspořádat. Největší dík však patří divákům, pro které to vše děláme a kterých letos za námi na oslavu motorsportu v centru města přišlo více než tři a půl tisíce!“

A na závěr ještě jedna velice milá zpráva – v neděli se během odpoledních jízd přímo vedle trati narodilo miminko, kterému tímto přejeme, ať je start do jeho životního závodu co možná nejhladší!

Výsledky všech kategorií:

S1:

  1. místo: Erik PROVAZNÍK

  2. místo: Michal PROKEŠ

  3. místo: Petr KUČERA

S2:

  1. místo: Markus SPITZER

  2. místo: Jaroslav PORUCZNIK

  3. místo: Patrick OBERMAIR

Quad:

  1. místo: Normunds CIRULIS

  2. místo: Miroslav STUPKA

  3. místo: Vít KREJČA

Kompletní výsledky všech rozjížděk, fotogalerie a videa budou postupně zveřejňovány na oficiálním webu závodu www.supermotard.cz

Nejnovější komentáře

Zajímavý, za mě do lesa a přírody elektromotorky určitě dávají smysl 👍
V Mostě to letos rozjeli ve velkém, paráda ...
Marco33 napsal komentář k Jakub Kornfeil se vrací!
Paráda, tak alespoň něco. Jen je škoda, že to asi nikde v televizi neuvidíme.. Nebo se pletu?...
Ranger61 napsal komentář k Nový provizorní kalendář MotoGP 2020
Sice dobrá zpráva, ale stejně bude Brno bez fanoušků a i bez novinářů jen u televize. Velice s podiv...